EmballageKlimavenlig måltider

Fjern etiketter sådan!

Så er det tid til at sylte havens produkter. Og hvorfor ikke genbruge nogle af de mange glas, man har fået i årets løb. Etiketterne skal fjernes og det kan nogle gange være svært.
TEST 1 (9/2014) viser, at de fleste etiketter går af ved at lægge glassene i blød natten over i opvaskevand, rent vand, i regnvand eller i sodavand. Flest etiketter går af når de lægges i blød i sodavand.

Soda er en kraftig base (ph11) som får papir og lim til at ”kvælde”, så limen nemmere løsner sig. Det kan så skrabes af med en urtekniv, eller skrubbes af med en skuresvamp af stål. Soda blev opløst i koldt vand, så der blev ikke brugt energi til kogning af iblødlægningsvand. Opløses soda i varmt vand, virker det bedre. (1 spsk. pr. 1 liter vand).

Når der anvendes regnvand, opvaskevand eller sodavand, er der nogle gange en lille klistret rest af lim, der måske kan fjernes med eddike.
Men på nogle af glassene, er der anvendt lim, der ikke vandopløselig. Det kræver kemiske opløsningsmidler, som renset benzin, petroleum eller acetone ( neglelaksfjerner)

Min undersøgelse viste, at limen på glas fra den ”Den gamle Fabrik”, Glyngøre Sild, Lykkeberg Sild og Ø-mærket marmelader fra Svansøe var vanskelige at fjerne. Vil man genbruge disse glas skal etiketten skrabes af med en urtekniv eller en glasskraber efter iblødlægningen. OG, resten af limen skal fjernes med renset benzin, petroleum eller acetone (neglelaksfjerner). Måske det er mere miljøvenligt, at smide disse glas i glaskontaineren!

Mine undersøgelser, er refereret på hjemmesiden BOLIUS.dk, som er et uvildigt Videncenter for Boligejere.
På bloggen, er der kommet flere forslag til, hvordan etiketter fjernes.

TEST 2 (11/2014) Da jeg fik flere ideer har jeg testet 5 forskellige metoder til at opløse de etiketter, der ikke er vandopløselige på glas fra “den Gamle Fabrik” :

  • Madolie: Etiketten kan nemt trækkes af, men limrest skal fjernes med knofedt eller kemisk opløsningsmiddel
  • Kogende vand i glasset: Etiketten kan nemt trækkes af, men limrest skal fjernes med knofedt eller kemisk opløsningsmiddel
  • Hårtørrer: Her brændte jeg fingrene, og der var også en limrest
  • Soda i varmt vand (1sps./l): Etiketten kradses let af dagen efter, men limrest skal fjernes med knofedt eller kemisk opløsningsmiddel
  • Håndopvaskemiddel i varmt vand ( 1ts/l): Etiketten kradses let af dagen efter, men limrester skal fjernes med knofedt eller kemisk opløsningsmiddel
  • Stadig limrester, der skal fjernes med knofedt eller kemisk opløsningsmiddel.
IMG_8053

Konklusion på mine test: De fleste etiketter fjernes efter iblødlægning natten over i opvaskevand, regnvand eller “soda”vand. Flest går af i varmt sodavand. På glas fra Den Gamle fabrik, Glyngøre Sild, Lykkeberg sild og marmelader fra Svansøe er der anvendt lim, der ikke er vandopløselig. De kan fjernes med knofedt, skuresvamp eller kemiske opløsningsmidler som renset benzin, petroleum eller acetone ( =neglelaksfjerner).

FruGrøn’s råd: Rengør og genanvend glas med vandopløselig etiket. Går etiketten ikke af, så smid glasset til genbrug!
Organiske opløsningsmidler er jo ikke særligt sundt og CO2 venligt.

Man kan fjerne etiketter med ikke vandopløselig lim med madolie, kogende vand og hårtørrer, men der er stadig en klistret limrest, som skal fjernes med knofedt/grydesvamp af stål eller med kemiske opløsningsmidler.

Hvordan fjerner jeg vanskelige etiketter from Anne Grete Rasmussen on Vimeo.