FruGrøn testSpar energiUdendørsVinduer

Træk gardiner for!

Når det er koldt udenfor eller der er varslet storm, er det energibesparende at trække gardinerne for. For at teste hvor vigtigt, det er at trække gardiner for om aftenen har jeg målt temperaturen i rummet og bag de nedtrukne gardiner. Forskellen på temperaturen er omkring 5 Grader.

I vores hus har vi vinduer fra 1974, 2004 og helt nye fra 2021. Mine målinger viser, at det ved alle vinduer betaler sig at trække gardinerne for om aftenen.

  • 2021 vinduer: temperaturen var 2,9 grader mindre bag gardinet i forhold til rumtemperaturen.
  • 2004 vinduer: temperaturen var 4,3 grader mindre bag gardinet i forhold til rumtemperaturen
  • 1974 vinduer: temperaturen var 4,6 grader mindre bag gardinet i forhold til rumtemperaturen

Vinduerne har forskellige gardiner som tykke foldegardiner, lamelgardiner og rullegardiner. I alle tilfælde er der koldere bag gardinerne. Min subjektive vurdering er, at rullegardiner eller tykke foldegardiner er bedst til at holde kulden ude.

Specielt er det vigtigt at trække gardiner for når det blæser. Mine målinger er foretaget i stille vejr (4m/s) og ved en temperatur på ca. 4 grader

De seneste år, er det blevet på mode at ikke at have gardiner. Min test viser, at gardiner “sparer” på boligopvarmningen (CO2) selvom vinduerne er de nyeste energibesparende vinduer. Mit CO2 tips er at investere i nogle gode gardiner, og bruge dem om vinteren og når der varsles storm.

Hvis du ikke selv vil trække gardiner for findes der også tekniske løsninger. Videoen her viser hvor meget varme der forsvinder gennem vinduer og hvordan du kan spare på energiudgifterne ved at købe specielle klima-gardiner.

Link til Video