Grøn rengøringTøjvask

Corona og tøjvask

CO2tips til den raske familier

Vi skal følge Sundhedsstyrelsens råd, som siger 60C° hvis man er i en sund og rask familie og 80C° hvis man er syg eller svag. Den høje temperatur bevirker at de fleste mikroorganismer bliver dræbt. Vigtigt er det her at nævne, at mikroorganismer kan være forskellige bakterier, virus, skimmel, sporer m.v.

Hvad med finvasken?

Problemet er, at ikke alle tekstiler tåler at blive vasket ved 60C°. Hvordan vasker man så det farvede tøj, der ikke tåler varmvask, og hvad med de sarte stoffer, blandingstekstiler, uld og fx trusser af nylon.

Mange tekstiler skal vaskes ved lavere temperatur for at undgå det smitter af, tøjet krymper eller bliver deformeret.

Da fedthinden opløses af vaskemidlet også ved lave temperaturer vurderer jeg, at det er forsvarligt at vaske ved lavere temperatur (30 – 40C), hvis man er opmærksom på følgende:

  • Brug et godt og miljømærket flydende vaskemiddel
  • Doser efter vejledningen på emballagen.
    Da de vaskeaktive stoffer (sæber) i vaskemidlet skal erstatte den høje temperatur, er det meget vigtigt, at der er ”sæbe” nok til at fjerne fedthinden på virus, så den bliver inaktiveret. Nogle vaskemidler, specielt dem der anvendes til kold/finvask indeholder også enzymer, som kan opløse smuds. Enzymet lipase kan opløse fedt ved lavere temperatur.
  • Doser efter vandhårdheden
    Her er det vigtigt, at kende den vandhårdhed man har. Jo hårdere vandet er, jo mere vaskemiddel. I områder med meget hårdt vand over 17dH er det en god ide, at tilsætte lidt soda eller en antikalktablet. Det binder kalk og magnesium i vandet, så ”sæberne” virker bedre.
  • Vælg evt. lange energispareprogrammer

Tiden og den mekaniske bearbejdning i vaskemaskinen, vil også have betydning for hvor effektivt corona inaktiveres. I teorien er der 4 vaskefaktorer man kan variere mellem:

Temperatur, kemi, mekanisk bearbejdning og tid

Konklusionen er, at man godt kan vaske sit tøj ved lavere temperatur, hvis der er tilstrækkelig med ”sæbe”. På samme måde, som når man vasker hænder og gnider dem godt med sæbe. Fedthinden fjernes, så corona virus bliver inaktivt og altså ikke kan smitte eller angribe lungerne.
Dertil kommer, at finvaskemidler, som også forhandles som color vaskemidler eller kulørt vaskemidler er tilsat forskellige enzymer, der virker ved lav temperatur. Specielt lipaser er gode til at opløse fedthinden 

Det er vigtigt, at man i sunde raske familier ikke fjerner alle de ”gode” mikroorganismer, som er med til at give os et godt og stærkt immunforsvar. Men vi skal vide hvad vi gør.
Hygiejne hypotesen konkluderer, at det er sundt og få lidt skidt.

Videncenter Bolius: “Sådan vasker du corona virus ud af vasketøjet”

Hvordan vasker man det tøj der ikke tåler høj temperatur? TV2 NEWS 1. april 2020

Venliget Anne-Grete Rasmussen, Rengøringsekspert, Pens.lektor UCSJ, 16.04.2020