Grøn rengøringTøjvask

Sådan vasker du mundbind af stof

Under den Spanske syge i 1918 gik man også med mundbind, skoler blev lukket og der var forsamlingsforbud. Dengang var plast og syntetiske fibre ikke opfundet, så det var mundbind af bomuld. Gad vide hvordan og hvor ofte de blev vasket?

Videnskab.dk (02.08.2020) fortæller en professor, at man godt kan lave et mundbind selv, mens en anden professor fraråder hjemmelavet fordi: “»At gå med sådan en snasket maske en hel dag mener jeg ikke er hensigtsmæssigt. Den skal koges, og hvis det stod til mig, skal den koges hver tredje time…..” Han foreslår, at vi går med de samme mundbind som anvendes på sygehuse. Begge er enige om, at der mangler videnskabelig evidens for virkningen. Ud fra en miljømæssig vurdering er det bedst at sy egne mundbind evt. at genbrugstøj.

Sundhedsstyrelsen anbefaler at mundbind af stof skal vaskes ved 60 grader. I praksis vil det være vanskeligt hvis mundbind er fremstillet i mange forskellige farver. Vask ved 60 grader vil give en afsmitning på de andre tekstiler i maskinen, og det hvide tøj bliver gråt eller lyserødt.

Hvis dette ikke er muligt at vaske det i maskine ved 60 grader, er der masser af alternative ideer i artiklen “Sådan rengør du bedst dit stofmundbind”, Videnskab.dk (18.08.2020)

  • Vask dem i hånden og koge dem derefter 1 min i en gryde
  • Rengøres med klor
  • Kommes i en varmluftsovn ved 65 grader i 20 minutter med efterfølgende kogning
  • “Koges” 3 minutter i mikrobølgeovnen

Som professionel rengøringsekspert vurderer jeg de 4 foreslåede metoder er besværlige, energikrævende, ikke miljøvenlige og heller ikke nødvendige for at inaktivere coronavirus. Specielt fraråder jeg “vask” i mikrobølgeovn, da der ikke er sikkerhed for at hverken virus eller bakterier fjernes. Mikrobølger fordeler varmen uens i materialet og der dannes “hotspot” med tilsvarende punkter som ikke opvarmes og desinficeres. Dertil kommer, at metoden ikke fjerner den smuds der sidder i mundbindet. Det er ulækkert!

Min metode til raske og sunde familier er, at de farvestrålende mundbind medtages i familiens kulørte vask ved 40 grader. Hvis sæbedoseringen er optimal vil tensiderne/sæberne fjerne den fedthinde der sidder på coronavirus og dermed inaktivere virus.

Min anbefaling til raske familier er, at de farvestrålende mundbind medtages i familiens kulørte vask ved 30-40 grader. Hvis sæbedoseringen er optimal vil tensiderne/sæberne fjerne den fedthinde, der sidder på coronavirus og dermed inaktivere virus.