Kiksekage anno 2025
Kiksekage blev populært til fødselsdage i 1960–1970. Min mormor lavede den til vores fødselsdage. De var lavet med friske æg, kakao og palmin! Er kiksekagen yt, og er der fare for forgiftning med rå æg?
Historie om Kiksekage
Jo, i julen 1999 døde to personer efter at have indtaget salmonellainficeret kiksekage og Samvirke skriver om et lignende tilfælde i 2009 hvor far og søn døde efter at have spist inficeret kiksekage. Problemet var salmonella i de rå æg.
Hvis æg fra egen besætning ikke er vaccineret, kan de dog bære salmonella. Det er en god idé at pasteurisere dem selv, hvis de anvendes rå i cremer, is og kiksekage.
Notat: Sådan pasteuriserer du æg
Men efter 2011 er danske æg officielt blevet erklæret fri for salmonella, og sygdom og dødsfald er blevet ekstremt sjældne (ChatGBT)
Holdbarhed af kiksekage
Bruger du købte friske æg til kiksekagen bør den spises inden for 1-2 dage. Hvis du anvender pasteuriserede æg vil holdbarheden være 4-5 dage i køleskabet. Kiksekager har en holdbarhed på ca. 3 måneder i fryseren. I min nye opskrift har jeg forbedret smagen med rigtig chokolade, smør, orangesmag og saltkiks. Det eneste der ikke er forbedret er prisen!
FruGrøn’s opskrift: 2025 125g smør smeltes forsigtigt med ca. 150g flødechokolade og 150g mørk i en gryde.
Tilsæt ½- 1 dl sigtet flormelis, 2 pasteuriserede æggeblommer og 1 tsk. reven appelsin skal. Brug firkantede Saltkiks (fxTuc). Det giver en ekstra pikant smag og de bliver mindre søde. Holdbarhed 4-5 dage i køleskab
Anne Grete Rasmussen, FruGrøn.dk, telefon 20652065
Supplerende: Opskrifter gennem tiderne
Der findes opskrifter i bagebøger i 1960-70erne. De store kogebøger som Suhr Mad, 1968
God mad let at lave, 2011, Claus Meyer ”MeyersBageri” 2009 og Politikens ”Den store bagebog” 2007
I dag er der over hundrede opskrifter på nettet. Fint, men gad vide om de skriver om holdbarheden af kagen?
1968 Gyldendahls blå kogebog p. 498 2 æg, 4 dl flormelis piskes og 350g smeltet og afkølet palmin røres i sammen med 3-4 spsk. kakao, 1 spsk. Vaniljesukker. + 1 pakke firkantede kiks | Ingen advarsel om holdbarhed, hvis der anvendes rå æg. |
1969 Politiken ”Vi bager” p.253har to opskrifter på kiksekage Den gamle opskrift med palmin og kakao, og en nyere opskrift med fløde og smør/margarine og kakao | Ingen advarsel hvis der anvendes rå æg |
2025 Søgning på nettet giver over hundrede opskrifter | |
Arla Kiksekage 2025 125g smør smeltes med 300g mørk chokolade Afkøles og 1 dl flormelis og 2 æggeblommer tilsættes, ca. 20 firkantede vaniljekiks | Ingen advarsel om holdbarhed, hvis der anvendes rå æg. |
FruGrøns opskrift: 2025 125g smør smeltes med ca. 150g flødechokolade og 150g mørk. Tilsæt 1 dl sigtet flormelis, 2 pasteuriseret æggeblomme + 1 tsk. Reven appelsin skræl. Brug firkantede Saltkiks. Det giver en ekstra pikant smag og de bliver mindre søde. Holdbarhed god | Holdbarhed med pasteuriseret æg 4-5 dage i køleskab |