Brun sovs er sundt
Mange tror, at brun sovs altid er fedende. Det passer ikke!
Men det kommer an på, hvordan man laver sovsen. Bruger man piskefløde, smør og osteprodukter bliver sovsen fed. Men vil man være klimavenlig og undgå madspild, er det en god ide, at anvende de rester, der er på stegepanden til en god sovs. Se her hvordan:
Sådan laver du brun sovs
Det er jo nemt, at gå ud og købe et pulver til at lave brun sovs.
MEN ud fra et klimaperspektiv er det en meget dårlig ide at bruge færdig pulver til aftensmad.
Der anvendes energi til:
- Tilberedning af sovsen på fabrikken
- Tørring af sovsen på fabrikken
- Emballering af sovsen på fabrikken
- Transport ud til forbrugerne
- Genopvarmning af sovsen hjemme
- Affaldsbehandling af emballagen
Alle disse processer er energikrævende, så smid endelig ikke stegeskyen på stegepanden ud i kloakken. Den kan anvendes til lækker sovs. Måske vandet fra grønsagerne kan bruges som udgangspunkt for en god sovs.
FruGrøn.dk har prøvesmagt en brun sovs på pulver. Selvom pulveret indeholder 22 forskellige ingredienser, smagte den ikke ret godt. På pakken står der et lille tip. “Tilsæt et svitset finthakket skalotteløg og erstat 1 dl af vandet med fløde”.
Det kræver lidt forkælelse at tilberede en god sovs, men se min video som viser hvor nemt det er. Så lav en god gammeldags sovs næsten gratis, og spar kloakken for pandefedtet. Og stop diskussioner om, at den brune sovs feder. Det kommer jo helt an på hvordan den laves.
Du kan kommentere på videoen på YouTube: https://www.youtube.com/embed/tvHmEQDquxg